Sosa in Mexico

Returnee testimonial

"Nog steeds deel ik met liefde alle herinneringen die ik vijf jaar geleden heb gemaakt. Tijdens een uitwisseling maak je niet alleen vrienden voor het leven, je krijgt ook een tweede thuis. ¡Viva México!"

Waarom heb je voor een uitwisseling in Mexico gekozen?
In 2017-2018 ben ik op uitwisseling gegaan naar Mexico. Een aantal vrienden van mij waren ook op uitwisseling geweest en hun verhalen hebben me erg enthousiast gemaakt. Graag wilde ik naar een Spaanstalig land toe, maar ik vond Spanje te dichtbij. Daarnaast vond ik cultuur en archeologie ook erg interessant, waardoor ik al snel uitkwam op Mexico. Vervolgens ben ik foto's gaan opzoeken en heb ik me ingelezen over dit land. Hierna was ik ervan overtuigd dat ik mijn uitwisselingsjaar in Mexico zou willen doorbrengen!

Hoe zou je jouw uitwisseling in Mexico beschrijven?
In één woord: fantastisch. Ik heb veel mooie mensen ontmoet, onderdeel mogen zijn van de Mexicaanse gemeenschap én vrienden gemaakt. Ik voelde me helemaal opgenomen in de Mexicaanse cultuur. Natuurlijk had ik het soms ook zwaar. Zo had ik geen goede band met mijn eerste gastfamilie en miste ik vooral op de feestdagen mijn familie en vrienden in Nederland. Hoewel dit natuurlijk vervelend is, heb ik hier ook veel van geleerd. Ik weet nu hoe ik voor mezelf kan opkomen en heb geleerd zelfstandig te zijn. Al met al denk ik altijd met een grote lach op mijn gezicht terug aan dit prachtige uitwisselingsjaar.

Vertel eens over je gastgezin en waar je woonde.
Eerst woonde ik bij mijn gastfamilie in de miljoenenstad Guadalajara, de één-na-grootste stad van Mexico. Deze stad had mijn voorkeur en ik ben erg blij dat ik daar mocht wonen. De gastfamilie bestond uit de vader, moeder, gastbroer en twee gastzussen. Helaas bleken onze verwachtingen en karakters niet bij elkaar aan te sluiten en ben ik halverwege het jaar verhuisd.

Vervolgens kwam ik bij een liefdevolle familie (vader en gastzusje) die veel minder geld te besteden hadden dan de eerste gastfamilie. Toch voelde ik me hier ontzettend thuis en hadden we het goed met z'n allen. Iedere zondag werden we uitgenodigd om tijd door te brengen met de familie. Tijd met elkaar doorbrengen is erg belangrijk in de Mexicaanse cultuur.

Hoe was het op school?
Aangezien ik in Nederland mijn vwo-diploma had gehaald, werd er niet per se verwacht dat ik enorm hard mijn best deed op mijn middelbare school Anahuac Chapalita. Toch probeerde ik zoveel mogelijk mee te doen, omdat ik graag snel Spaans wilde leren en integreren in het Mexicaanse schoolleven. 's Morgens om 7:45 begon de dag met een gebed in de aula, gevolgd door lessen waarbij de docenten iedere keer van lokaal wisselden. Dit is natuurlijk heel anders dan ik gewend was op mijn school in Nederland.

De lessen In Mexico waren chaotisch; er werd constant met tafels en stoelen geschoven, heel veel gekletst en op een enorm amicale manier omgegaan met de docenten. Na school tijd werden er diverse activiteiten aangeboden om aan deel te nemen, zoals het beoefenen van verschillende sporten of kookles. Dit vond ik superleuk, omdat je kon kiezen uit de activiteiten die bij je interesses pasten. De lessen waren erg gezellig en de dagen vlogen voorbij!

Vond je het lastig om de taal te leren?
Ja en nee. Natuurlijk is het lastig om een nieuwe taal te leren, zeker als je Nederlandse bent en iedereen graag Engels met je wilt oefenen. Toch probeerde ik altijd een manier te vinden om Spaans te leren en onder de Engelse taal uit te komen. Zo zei ik vaak 'No hablo inglés', wat 'Ik spreek geen Engels' betekent. Toen ik graag op een intensievere manier Spaans wilde leren, ben ik terechtgekomen bij Andrea. Zij gaf me één keer per week bijles. Dit ging niet alleen over grammatica, maar ook over Mexicaanse tradities en de cultuur. Ik heb nog steeds contact met Andrea! Mijn tip is om, voordat je naar een Spaanstalig land vertrekt, een aantal taallessen te nemen zodat je jezelf als uitwisselingsstudent alvast een beetje verstaanbaar kunt maken.

Wat deed je in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd sprak ik af met vrienden, gingen we naar de bioscoop of naar clubs en bracht ik tijd door met mijn gastfamilie. Daarnaast woonde Janne, een Duitse YFU-uitwisselingsstudente, bij me in de buurt. We zijn regelmatig samen de stad ingegaan. Het grootste deel van mijn vrije tijd bracht ik door met het maken van reizen. Ik dacht; 'nu ik toch in Mexico ben, kan ik maar beter zoveel mogelijk van het land leren kennen'. In mijn eentje zocht ik vrienden op en bezocht ik op die manier nieuwe plekken. Tweemaal ben ik met de familie van mijn aardrijkskundedocente meegegaan op vakantie. Met haar en de hele familie heb ik nog steeds contact.

Heb je nog contact met je gastgezin en je vrienden uit Mexico?
Inmiddels is het alweer vijf jaar geleden dat ik op uitwisseling ging, maar nog steeds heb ik contact met mijn gastfamilie en vrienden. Het is niet dat we dagelijks met elkaar appen of facetimen, maar op z'n tijd laten we elkaar weten dat we elkaar nog niet zijn vergeten. Via Instagram of Facebook blijven we op de hoogte van elkaars leven en sturen we elkaar berichten. Ik mis ze enorm. Over een jaar hoop ik weer eens terug te gaan om ze te zien en om meer van Mexico te leren kennen. Het zal dan vast weer als vanouds zijn!

Zou je een YFU-highschooluitwisseling aanraden?
Ik zou een uitwisseling zeker aanraden! Het klinkt erg cliché, maar ik heb mezelf ontwikkeld en ben zelfstandiger geworden tijdens mijn uitwisselingsjaar. Door de tegenslagen was ik op mezelf aangewezen, aangezien mijn familie en vrienden aan de andere kant van de wereld zaten. Als het kon zou ik nog een aantal keer op uitwisseling gaan. Deze manier van het leren kennen van een land, de cultuur en tradities is uniek. Tijdens mijn uitwisseling heb ik een blog bijgehouden en na afloop heb ik een fotoboek gemaakt. Nog steeds deel ik met liefde alle verhalen en herinneringen die ik vijf jaar geleden heb gemaakt. Ik heb niet alleen vrienden voor het leven gemaakt, ik heb ook een tweede thuis gekregen. ¡Viva México!

Past High School
bij jou?

Wil je meer weten over onze High School programma’s? Neem dan contact met ons op en stel al je vragen. Je kunt je ook gemakkelijk aanmelden bij een van onze informatie­bijeenkomsten. Kom erachter welk programma het beste bij jou past. Uiteraard zijn jij en je ouders meer dan welkom!

Vraag onze brochure aan
Vraag onze brochure aan
 

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus