Returnee testimonial
Wilde je graag op uitwisseling en waarom heb je voor Amerika gekozen?
Vanaf kleins af aan had ik al een soort obsessie met Amerika. Vroeger keek ik graag naar programma’s als Zoey 10, My Super Sweet 16 en Made. Daarnaast was Mean Girls mijn lievelingsfilm, ik kan niet op twee handen tellen hoe vaak ik die heb gezien. Ik vond dat hele High School leventje zo interessant, ik wilde het dolgraag zelf meemaken. Toen ik rond mijn 14e een interview las met iemand die een High School programma had gevolgd, wist ik het direct: dit wil ik ook!
Mijn ouders waren iets minder enthousiast dan ikzelf. Ik kom namelijk uit een gezin waar we het niet enorm breed hadden. Ondanks dat zij het mij zeker gunden, maakten ze zich vooral zorgen om het financiële plaatje. Toch heb ik dit in de jaren daarna het bedrag bij elkaar weten te verzamelen door middel van verschillende bijbaantjes en familieleden die allemaal wat inlegde. Ik vind het nog steeds zo bijzonder dat iedereen wilde bijdragen aan mijn grote droom. Ik ben ervan overtuigd dat als je écht iets wil alles mogelijk is!
Hoe goed was jouw Engels en hoe ging het verbeteren van jouw talenkennis tijdens je uitwisseling?
Ik heb dit programma na mijn havo gedaan. Mijn Engels stond gelijk aan gemiddeld havoniveau. Doordat je tijdens zo’n jaar alleen maar Engels praat, pik je de taal en het accent snel op. Na ongeveer een half jaar geloofden veel mensen niet meer dat ik een ‘Dutch exchange student’ was omdat ik gewoon als een Amerikaan klonk. Nu, 10 jaar later, geloven Amerikanen mij nog steeds niet als ik vertel dat ik Nederlands ben, haha!
Vond je het lastig om afscheid te nemen van je ‘eigen’ familie?
Ik dacht dat ik dit niet moeilijk zou vinden, maar enkele dagen voor vertrek vond ik het ineens heel lastig. Ik snapte niet meer waarom ik zo nodig naar Amerika wilde. Ik had net eindexamen gedaan en had het juist hartstikke leuk in Nederland met al mijn vrienden. Zij gingen allemaal naar Lloret de Mar en ik kon niet mee want ‘ik moest zo nodig naar Amerika’. Daarnaast heb ik een hele hechte band met mijn familie. Het afscheid op Schiphol vond ik dan ook best zwaar, maar zodra ik de security door was viel alles van mijn schouders af en kon ik alleen nog maar genieten van het avontuur dat mij te wachten stond.
Hoe werd je opgevangen door jouw gastgezin?
Ik kreeg pas enkele dagen voor vertrek te horen wie mijn gastgezin was door omstandigheden. Hierdoor hadden we precies één mailtje naar elkaar gestuurd. Ik had dus geen idee wat me te wachten stond en ik vond het reuzespannend, maar ik heb echt het allerleukste gastgezin ooit gehad! Op het vliegveld werd ik opgewacht met een mega groot spandoek en een dikke Amerikaanse hug. Eenmaal ‘thuis’ kreeg ik een eigen slaapkamer waar een heel welkomspakket klaarstond: van Amerikaanse snackjes tot douchegel, overal hadden ze aan gedacht. Ze hadden zelfs een welkomstaart gekocht en er kwamen allerlei vrienden en familieleden langs om mij te leren kennen. Echt een warm welkom!
Vertel eens over je gastgezin en waar je woonde?
Om te beginnen: ik had het allerleukste gastgezin OOIT! Zo lief en betrokken. Ik had me geen beter gastgezin kunnen wensen. Het gezin bestond uit de ouders en twee dochters. De vader, Nate, had een eigen camper bedrijf, dus hij werkte veel maar was in de weekenden altijd in voor een leuke activiteit. De moeder, Karmen, was een fulltime mom en was er altijd voor me als ik even wilde praten of een ‘ride’ naar school nodig had. De oudste dochter Maci zat al op college maar kwam vaak in de weekenden thuis. De jongste dochter, Meryn, had mijn leeftijd (fun fact: we zijn precies even oud en schelen maar een paar uur) en was ook echt een goede vriendin. We gingen naar dezelfde High School, waar zij cheerleader was, en trokken daar veel met elkaar op.
Ik weet nog zo goed dat ik van de airport naar hun huis reed en we een villawijk binnen reden. Ik dacht alleen maar bij mezelf: "Wauw, dit is echt te mooi om waar te zijn. We rijden vast zo weer deze wijk uit en komen dan bij een kleiner huis uit. Wat ook helemaal oké is!" Maar toen stopten we bij een van de grootste huizen in de straat en het enige wat ik kon uitbrengen was ‘’it looks like a church!”. Het huis was dus erg ruim opgezet met een grote woonkamer, keuken, vier slaapkamers, drie badkamers, een game room en een buitenzwembad. Omdat de oudste zus op college woonde mocht ik zelfs kiezen tussen de gastenslaapkamer op de benedenverdieping of Maci’s oude slaapkamer boven, naast die van Meryn. Ik koos natuurlijk de kamer naast Meryn, wat supergezellig was.
Mijn gastgezin verschilde wel veel van mijn familie thuis. Dit was een typisch Texaans gezin: republiek en zwaar gelovig. Ik had zo’n andere denkwijze, maar achteraf gezien was juist daarom dit jaar zo onwijs leerzaam. Ik heb op een jonge leeftijd niet alleen over een ander cultuur geleerd, maar ook het feit dat iedereen anders is en dat dat helemaal oké is.
Je kan juíst veel van elkaar leren als je verschilt. Ik ging bijvoorbeeld vaak mee naar de kerk op zondagochtend; ik wilde respect tonen naar hun levensstijl, maar ook meer leren over hun cultuur en geloof. Omdat mijn gastvader een camperbedrijf had met verschillende vestigingen moest hij vaak reizen. En guess what? Wij mochten vaak mee! Daarnaast had mijn gastgezin familie over het hele land verspreid, dus ook voor feestdagen of bruiloften stapten we regelmatig het vliegtuig (of camper) in. Zo heb ik onder andere Florida, Chicago, Colorado en Mexico bezocht tijdens dit jaar. Verder deden we altijd wel iets leuks in het weekend. Van naar de bios gaan tot kamperen, en van het bezoeken van een Friday Night Football game tot aan een rodeo.
Ervaarde je grote verschillen tussen Amerika en Nederland?
Ja en nee. Amerikanen hebben een andere manier van connectie maken. Ze maken heel makkelijk een praatje en zijn erg geïnteresseerd. Dat vind ik heel leuk! Maar vanuit Nederland ben ik gewend om dezelfde vrienden te hebben van jongs af aan en in Amerika merkte ik dat sommigen wat sneller wisselen van vrienden. Ik denk dat dit meer in hun cultuur zit omdat ze nou eenmaal veel meer verhuizen (voor college, voor job offers, etc.).
Ik heb tijdens mijn High School jaar ook verschillende vriendengroepen gehad. Dat vond ik soms wel eens lastig en dan miste ik mijn vaste Nederlandse kliekje. Maar tegelijkertijd heb ik hierdoor ook juist veel mensen leren kennen! Je wordt heel makkelijk uitgenodigd voor een feestje of een Football game kijken.
Wat vond je van het eten in Amerika?
Ik vond het eten heel lekker! We aten zeker vier à vijf avonden per week buiten de deur dus ik kon daardoor wel invloed uitoefenen op wat ik wilde eten. In het begin koos ik alles wat lekker klonk, maar toen de kilo’s eraan vlogen ben ik wat bewuster op mijn eten gaan letten. Ik at een gezonde lunch van thuis en als we uiteten gingen at ik vaker salades. Toch ben ik zeker 8 kilo aangekomen tijdens dit jaar. Die kilo’s vlogen er wel direct af toen ik weer in Nederland was.
Hoe heb je de gastschool ervaren?
Ik zat op een grote school waar alles mogelijk was. Dat vond ik heel leuk! Je kon allerlei sporten doen, zoals Cheerleading of Cross Country. Maar ook allerlei vakken volgen die ik nog niet kende, zoals Yearbook of Humans for Habitat. Omdat dit voor mij een pretjaar was koos ik, op een paar verplichte vakken na, voor allerlei pretvakken! Zo volgde ik Food & Nutrition, waar we leerden over voeding en vaak gingen koken. Verder was de High School precies zoals ik altijd op tv had gezien, van de clichés over lunchtafelgroepjes tot de lange gangen vol met lockers.
Kun je eens vertellen hoe een ‘gewone’ dag eruitzag bij jouw uitwisseling?
Ik had het eerste uur altijd vrij, dus kon iets langer uitslapen dan mijn gastzusje. Als ik beneden kwam had mijn gastmoeder altijd een ontbijtje klaar staan. De ene keer was dit een smoothie en de andere keer een muffin. Ook stond er altijd een typische Amerikaanse papieren zak in de koelkast klaar met lunch. Dat bestond vaak uit een hoop fruit, een vegetarisch belegde wrap en iets lekkers. Mijn Amerikaanse host mom bracht mij altijd naar school en kwam vaak enkele minuten voor vertrektijd binnenwaaien. Zij had er dan al een hele ochtend opzitten!
Ik had vier vakken per dag, die om de dag afwisselden (A en B dagen). Zo kon ik op een dag Math Models, US History, Yearbook en Food Science hebben. Ik vond wiskunde vooral heel makkelijk en saai, maar US History vond ik wel interessant! Yearbook vond ik ook heel leuk. Met een groepje maakten wij het Yearbook en ik was verantwoordelijk voor een aantal sportpagina’s waar ik ook de fotografie en het design voor deed.
Vond je het lastig om nieuwe vrienden te maken?
Nieuwe mensen ontmoeten ging heel natuurlijk. Iedereen was geïnteresseerd en uitnodigend. Dat was heel fijn! Ik maakte me vooraf druk om met wie ik zou moeten lunchen, maar ik heb in de les voor de lunch gewoon aangegeven dat ik nieuw was en vroeg aan een paar meiden of ik bij ze mocht zitten. Wat natuurlijk geen enkel probleem was. Zij hebben me gelijk aan iedereen voorgesteld.
Wat deed je in je vrije tijd?
Iedere dinsdagavond had ik een ‘clubje’ met andere YFU-uitwisselingsstudenten en gastzusjes en -broertjes uit die regio. Dit was altijd superleuk! Op vrijdagavond was er altijd wel een High School sports game waar we heen gingen, of ik ging met vrienden chillen. Op andere doordeweekse dagen en in het weekend trok ik veel op met mijn gastgezin. We deden van alles! Zo hadden ze een stuk land met longhorns, en gingen we de longhorns vanuit de pick-up truck voeren. We gingen ook wel eens naar een musical, country dansen of kamperen.
Het is nu ongeveer 10 jaar geleden dat jij op High School uitwisseling bent geweest, kun je uitleggen wat deze ervaring je heeft gebracht?
Dit jaar heeft mij als persoon veranderd. Ik ben in dat jaar enorm ontwikkeld en ben daardoor op jonge leeftijd best volwassen geworden. Heel waardevol! Ik heb nog altijd goed contact met mijn gastgezin en we zien elkaar nog regelmatig. Zo kom ik net terug uit Phoenix, waar Meryn nu woont. Daarnaast was het hoge niveau Engels ook heel handig tijdens mijn studie, ik kon de Engelse vakken makkelijk halen terwijl dit voor studiegenoten soms moeilijk te begrijpen was.
Daarnaast heb ik tijdens mijn studie nog een keer in Amerika gewoond. Ik heb in San Francisco een jaar lang stagegelopen. Het verkrijgen van die stage was een stuk makkelijker omdat ik een voorsprong had op andere buitenlandse stagiaires. Daarnaast voelde het werken en wonen in San Francisco weer als thuiskomen, wat heel fijn was. Inmiddels werk ik als stewardess bij KLM en is het natuurlijk ook heel fijn dat ik goed Engels spreek!
Zou je een YFU-uitwisseling aanraden? Waarom wel of niet?
Ik zou een uitwisseling aan iedereen aanraden! Dit is het meest bijzondere cadeau dat je aan jezelf of aan je kind kan geven. Deze ervaring is zo uniek.
Past High School |
Vraag onze brochure aan |
|