Returnee testimonial
Waarom heb je voor Noorwegen gekozen als uitwisselingsland?
In de eerste instantie wilde ik naar Zweden gaan. Al sinds de middelbare school hou ik van scandi-crime series en wilde net zo leren spreken als de hoofdpersoon in mijn lievelingsserie. Ik besloot uiteindelijk toch wat onderzoek te doen naar Noorwegen, dat leek mij namelijk ook een geweldig land met prachtige natuur. Toen heb ik besloten om me aan te melden voor een High School jaar in Noorwegen.
Hoe zou jij jouw uitwisseling in het buitenland beschrijven?
Mijn jaar in Noorwegen was een spannend, mooi en vooral heel erg leuk jaar waar ik mega veel geleerd heb. In het begin was het wel zwaar, de veranderingen waren best groot, maar ik heb er zo ontzettend veel voor teruggekregen; vrienden, een nieuwe taal en het leren kennen van een geweldige plek die daarvoor totaal vreemd voor me was. Ik zal deze bijzondere ervaring echt nooit meer vergeten.
Hoe heb je het vertrek ervaren? Hoe was het om afscheid van je familie en vrienden te nemen?
Ik vond het afscheid best zwaar. Iedereen kwam mee naar Schiphol en mijn zusje had een dansje voorbereid. Toen haar optreden klaar was, hebben we allemaal een potje staan janken. Ik bleef het er eigenlijk best moeilijk mee hebben.. tot ik aankwam in Oslo. Ik vond het heel lastig om afscheid te nemen, maar ik wist ook dat dit het 100% waard zou zijn.
Heb je een grote cultuurshock ervaren?
Ik heb wel een cultuurshock ervaren, maar niet een extreem grote. Ik vond de Noren in het begin wat afstandelijk, maar dit vervaagde compleet gedurende de eerste maanden. Verder zijn de Noren een beetje zoals Nederlanders; ze houden van gezelligheid, een drankje doen en de natuur.
Hoe was jouw gastgezin en de woonplaats waar je verbleef?
Ik kwam terecht bij een gastgezin in Tromsø, een stad ruim driehonderd kilometer boven de poolcirkel. Ik heb, vind ik zelf, enorm geluk met de stad waar ik verbleef. Tromsø is een kleine, maar superleuke stad waar van alles te beleven is. Het is ook nog eens de beste plek in Europa om het noorderlicht te zien, wat ik natuurlijk ook regelmatig met mijn gastgezin ben gaan doen! Ik woonde op een eiland in een fjord, dus bergen en zee waren elke dag mijn uitzicht.
Ik had drie gastzussen en een hond en kreeg een heel fijn kamertje voor mezelf. In het begin was de communicatie wat stroef; ik kom zelf uit een luidruchtige familie en hier is dat wel wat anders. Desondanks waren ze echt super lief en lieten ze me erg vrij.
Was het lastig om nieuwe vrienden te maken?
Ik had thuis nooit moeite met het maken van nieuwe vrienden, maar in Noorwegen was het in het begin best lastig tot ik op een dag in gesprek raakte met een meisje die een compliment over mijn trui gaf. Ik besloot contact met haar te houden en al snel werd ik uitgenodigd voor een verjaardag. Ik had ineens een hechte vriendengroen van 11 meiden en jongens. We deden echt alles samen en hadden elk weekend feestjes. Ik heb, nu ik weer terug ben in Nederland, nog steeds contact met een deel van de groep.
Hoe was het om een nieuwe taal te leren?
Ik vond het gelukkig niet zo lastig om Noors te leren. Ik heb een goed gevoel voor taal en was vastberaden om de taal goed te gaan beheersen. Binnen drie maanden verstond ik alles en kon ik een lopend gesprek voeren en na een half jaar sprak ik vloeiend Noors met een noordelijk dialect. Dit is iets wat ik nog altijd koester en ook zeer trots op ben. Als ik het kan, kan jij het ook!
Wat deed je daar in je vrije tijd?
Ik zorgde dat ik genoeg te doen had, vooral in het begin toen ik nog niet zoveel mensen kende. Ik ging bijvoorbeeld naar dansles en naar een tekenclub. Dit was erg fijn, ten eerste omdat het natuurlijk erg leuk was, maar ook omdat het wat structuur gaf in mijn nieuwe leven. Later bracht ik vooral veel tijd door met mijn vriendinnen. We keken series, vierden alle Noorse én Nederlandse feestdagen samen, kookten en bakten en hielden de iconische ‘taco vrijdag’ avonden.
Hoe zag een ‘gewone’ dag eruit tijdens jouw uitwisseling in Noorwegen?
Op een doordeweekse dag stond ik meestal rond half acht op om me klaar te maken voor school. Ik reed vijf minuurtjes langs de kustlijn naar school, maar als ik aankwam stond ik voor een uitdaging: de ijzige heuvel op naar het schoolgebouw. Vaak glibberde ik zo weer naar beneden, maar na een tijdje vond ik de juiste techniek en klom ik zonder al te veel moeite omhoog. Mijn lessen duurden vaak tot een uur of drie. Na school ging ik meestal naar huis of naar een vriendin om ‘middag’ te eten. Dit was vaak een warme maaltijd rond vier of vijf uur ’s middags. Na het eten las ik vaak een boekje of ging ik naar tekenen of dansen. Rond 20:00 uur was het etenstijd, dit waren vaak wafels of brood. 'S avonds keken we dan met het gastgezin wat televisie en daarna ging ik naar bed.
Wat is de mooiste herinnering die je hebt gemaakt tijdens jouw uitwisseling?
Het zijn er zo ontzettend veel! Toch is de dag waar ik het vaakst aan terugdenk een dag in mei van mijn uitwisselingsjaar. De zon scheen en het was die dag warmer dan twintig graden, iets wat niet vaak gebeurde. Iedereen liep in zomerkleding en haastte zich naar het strand. We hebben gebarbecued, gezwommen in het ijskoude water en iedereen was enorm aan het genieten. Op dat moment voelde ik me op en top Noors, echt een heel bijzonder gevoel. Verder heb ik tientallen keren het noorderlicht kunnen zien, vrienden gemaakt van over de hele wereld, geskied in Finland, prachtige bergen beklommen, in een hondenslee gereden, mijn achttiende verjaardag gevierd tijdens een nationale feestdag en ga zo maar door. Één mooiste herinnering kiezen is dus bijna onmogelijk!
Hoe vond je het om weer terug in Nederland te zijn?
In het begin was het best wel gek. Gelukkig kwam in terug in de zomer en kon ik dus gelijk weer allerlei leuke dingen doen en ging ik met mijn familie op vakantie. Noorwegen is ook weer niet zo ver weg en kon ik juist wel weer genieten van thuis in Nederland zijn, wetende dan ik nog een thuis heb in Tromsø.
Heb je nog contact met je gastgezin en vrienden van daar?
Nu is het alweer eventjes geleden dat ik op uitwisseling naar Noorwegen ging, dus een deel van mijn vriendschappen zijn alweer een beetje verwaterd. Dit is natuurlijk ook logisch als je niet meer bij elkaar in de buurt woont. Gelukkig heb ik met de meeste nog wel contact en mijn beste vriendinnen van Noorwegen spreek ik regelmatig. Ook met mijn gastgezin heb ik nog veel contact en volgend jaar ga ik zelfs weer op bezoek! Het is dus echt bijzonder wat voor band je opbouwt met elkaar tijdens je high school uitwisseling. Alles wat ze zeggen is ook echt waar, je krijgt er écht een tweede familie bij. En dus niet alleen een tweede familie maar ook een hele vriendengroep en hond in mijn geval.
Zou je een YFU High School uitwisseling aanraden?
Ja, honderd procent! Het was lang niet altijd makkelijk, maar het is iets waar ik het nog regelmatig over heb en vaak aan terugdenk met een heel goed gevoel. Het is nog altijd een van de beste dingen die ik ooit heb gedaan! Ook vond ik YFU Nederland altijd heel fijn als contact persoon en hebben zij mij goed geholpen.
Heb je nog een tip voor studenten die ook op uitwisseling naar het buitenland gaan?
Grijp deze kans en 'ontwerp' je eigen leven daar. Ga nieuwe dingen proberen, hobby’s zoeken, eten proeven etc. Hierdoor ben je niet afhankelijk van andere mensen en zal je zien dat dingen alleen doen ook heel leuk kan zijn. Naar mate je langer weg bent van huis, zal je zien dat juist door deze dingen te doen je een leuke groep mensen om je heen verzamelt. En, leer de taal. Dit heeft echt het verschil voor mij gemaakt en hierdoor voelde ik me een échte local. Verder zou mijn tip zijn om gewoon te gaan, de sprong in het diepe te wagen en heel erg te genieten want voor je het weet is het alweer voorbij en ben je weer terug in Nederland.
Past High School |
Vraag onze brochure aan |
|