Take a leap - YFU Nederland
Wide frfrfr

Take a leap

Maak van je tussenjaar geen gap(year). Take a leap en neem als uitwisselingsstudent bij YFU 

een voorsprong op de rest van je generatie. 

Hoe kan een exchange met YFU Nederland en de ervaringen die je daardoor opdoet bijdragen aan je ontwikkeling en toekomst?

1. ZELFSTANDIGHEID

Ook al krijg je ondersteuning van YFU, je gastgezin en vrienden: soms sta je er toch even alleen voor. De zelfredzaamheid die je daardoor ontwikkelt is heel goed voor je ontwikkeling en helpt je zelfstandiger worden. Iets waar je de rest van je leven profijt van hebt.

2. DE WERELD ONTDEKKEN

Je gaat wonen in een nieuw land dat je nog niet kent. Misschien heb je erover gelezen of ben je er ooit op vakantie geweest, maar hoe ver weg of dichtbij je ook bent, je ontdekt het als local. Met YFU ga je op verplichte en optionele kampen, om je land te ontdekken, om maar niet te spreken over trips die je zelf kunt maken met vrienden. Je maakt vrienden van over de hele wereld en hebt in veel landen wel een plekje om te slapen als je weer gaat reizen.

3. TAAL

Een exchange in het buitenland biedt jou de mogelijkheid om een nieuwe taal te leren spreken. Door de interactie met je gastgezin en je nieuwe vrienden zul je merken dat je de taal binnen no time onder de knie krijgt. Na een paar maanden droom je er zelfs in!

4. DENKEN ALS EEN WERELDBURGER

De wereld wordt steeds kleiner, en het is steeds belangrijker te leren denken als een wereldburger. Tijdens je exchange jaar leer je verschillende culturen kennen en respecteren waardoor je meer begrip kunt opbrengen voor mensen die anders denken dan je gewend bent. Hierdoor inspireer je iedereen om je heen. Dat geeft voldoening.

5. INTERCULTURELE COMPETENTIES

In Nederland alleen zijn al meer dan 200 verschillende culturen. Grote kans dat je in de toekomst een werkgever krijgt die het belangrijk vindt dat jij interculturele competenties bezit. Dat betekent: leren omgaan met mensen uit die andere normen en waarden hebben dan jij. Dat leer je pas écht tijdens je exchange jaar. 

6. JOUW CURRICULUM VITAE VORMGEVEN

Dat je ooit een 'exchange student' bent geweest, wordt door veel werkgevers gezien als een toegevoegde waarde op je CV (soms zelfs een vereiste). Je internationale ervaring bewijst o.a. dat je zelfstandig bent, meerdere talen kan spreken en om kan gaan met cultuur(verschillen). 

7. LEER DENKEN IN OPLOSSINGEN

Als exchange student heb jij als geen ander geleerd hoe je om moet gaan met lastige situaties, tegenslagen en dingen die niet gaan zoals jij wil.  Dat komt handig van pas in je toekomstige baan, studie en dagelijks leven. Jij kunt wel tegen een stootje. 

8. SOCIALE VAARDIGHEDEN OPDOEN

Een van de meest voorkomende reacties van oud-studenten: 'Vroeger was ik vooral verlegen en durfde eigenlijk niet zo snel met mensen te praten. Mijn uitwisselingsjaar heeft dat voorgoed veranderd. Ik ben van een introvert naar extravert gegroeid.'

9. (NIEUWE)TALENTEN ontwikkelen

Je kunt ervoor kiezen om tijdens je exchange jaar te focussen op een bepaald thema, zoals bijvoorbeeld kunst, basketbal, dansen of een instrument spelen. 

Het zijn maar enkele voorbeelden - maar als je uit je comfortzone stapt, gaat de wereld voor je open.

10. DE JUISTE studieKEUZE

Uit onderzoek van het Nuffic blijkt dat scholieren die nog onzeker zijn over hun studiekeuze of niet gemotiveerd zijn om een studie te volgen, door een leap year te nemen juist gemotiveerder terugkomen en vaker direct de juiste keuze maken.

11. OBSTAKELS OVERWINNEN

'Mijn exchange year heeft mij geholpen uit de kast te komen' zegt Facu Stanic (20) in deze YouTube video. 'Een uitwisselingsjaar gaat over meer dan alleen taal en cultuur. Het gaat over jou en wie en wat je wilt zijn. Je leert in de spiegel kijken en niet weg te rennen voor de uitdagingen in je leven.'

12. INZICHT

Door je open te stellen voor onbekende leermethodes in andere landen ontstaat soms nieuwe interesse voor vakken waarvan je dacht nooit in geïnteresseerd te zijn. Dit kan je nieuwe inzichten geven voor je (vervolg)opleiding. 

Ja, ik wil een leap year!