Alena zoekt een gastgezin

17 jaar • Oostenrijk • Schooljaar 2024/2025


Hallo lief gastgezin,

Ik ben Alena, ik ben 17 jaar en ik heb veel zin in Nederland te komen wonen en te studeren! Mijn zus heeft ook een jaar met heel veel plezier in Nederland gewoond. Ze heeft me heel veel verteld over de cultuur, gewoonten, het landschap en de mensen en nu wil ik Nederland graag zelf gaan ervaren. Ik woon in Wenen op mezelf maar het is voor mij de eerste keer dat ik voor lange tijd naar het buitenland ga. Ik heb er heel erg veel zin in!


Over mij:

Op mijn school wordt er veel aandacht gegeven aan kunst en creativiteit. Ik vind het heel leuk om keramiek te maken en aan metaalbewerking te doen! Het vak ‘Financiën en boekhouden’ interesseert me ook heel erg. Wat ik daar leer, kan ik meteen in mijn eigen leven toepassen en dat is super handig. Fotografie is ook een heel leuk vak op mijn school en ik doe het heel graag. Wat ik ook fijn vind is nadenken en praten over lastige filosofische en ethische vraagstukken. Na school wil ik graag gaan reizen en daarna studeren. Ik zou graag Marine Bioloog willen worden om de kust en het leven in de zee bestuderen.

Sinds dat ik 16 jaar ben woon ik op mezelf. Hierdoor ben ik behoorlijk zelfstandig. Als ik een karaktereigenschap zou moeten noemen waar ik nog aan zou moeten werken, dan zou ik zeggen dat ik soms wat besluiteloos ben en overal de voor- en nadelen van wil afwegen. Mijn vrienden noemen me rustig en betrokken. Ik help hen waar ik kan en heb altijd aandacht voor ze! Muziek is ook erg belangrijk in mijn leven. Ik heb een heel brede smaak. Ik hou van de muziek uit de jaren 70, 80 en 90 maar ook van kleine Oostenrijkse bandjes. Zelf speel ik basgitaar.


Mijn familie:

Ik ben, samen met mijn zus Sara, bij mijn moeder opgegroeid omdat mijn ouders gescheiden zijn toen ik erg klein was. Ik heb verder nog een zus en een broer en ik ben de jongste. Omdat weallemaal uit huis zijn, organiseert mijn moeder iedere maand thuis een avondje voor ons. Met spelletjes, hapjes en veel gezelligheid. Ik heb een goede band met mijn zus Sara. We gaan vaak samen aan de waterkant van de Donau zitten om te zwemmen, te praten of te picknicken. Soms hebben Sara en ik diepe gesprekken, soms zwijgen we uren en luisteren we naar muziek. Natuurlijk moest ik thuis klusjes doen maar nu ik op mezelf woon, doe ik ook al het werk zelf. Koken, wassen, schoonmaken en met de huisdieren helpen kan ik allemaal.

Ik hoop snel Nederlands te leren, ik ken al een paar zinnetjes: ‘Goedendag, mijn naam is Alena en ik ben 17 jaar oud.’ En natuurlijk dit zinnetje:

Met vriendelijke groetjes,

Alena


 

Gastgezin worden?

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Foto-impressie:


Word gastgezin

Wij waarderen verschillen in mensen; natuurlijk of cultureel, aangeboden of geleerd, persoonlijk of formeel, en we handelen om bij te dragen aan een vreedzamere wereld. We streven ernaar om een groeiend aantal YFU studenten te betrekken in inclusie en diversiteit. Geef jij de YFU studenten een kans om Nederland te ontdekken? Hieronder 10 redenen waarom het een goed idee is om een buitenlandse student in huis te nemen.

  1. Je geeft jongeren de kans om een ervaring van zijn of haar leven te hebben!
  2. Je biedt jongeren de kans om alles van Nederland te leren, dit leer je het beste als local.
  3. Door dit uitwisselingsprogramma, leer je zelf nieuwe mensen kennen en bouw je een internationaal netwerk op.
  4. Ontdek een nieuwe cultuur en leer een andere taal: niet alleen goed voor je algemene ontwikkeling maar ook voor jouw eventuele kinderen.
  5. Leer de Nederlandse cultuur, eigenschappen en taal te waarderen. Kijk door de ogen van jouw gastkind en ontdek wat zo bijzonder is aan Nederland.
  6. Extra tijd en gezelligheid in huis! Hoe meer mensen, hoe meer vreugde.
  7. Door het bieden van een thuis, creëer je een internationale YFU-familie: een levenslange band.
  8. Ontdek dagelijks meer over andere landen en culturen, gewoon bij je thuis aan de keukentafel.
  9. Een veilige en fijne thuisbasis speelt een belangrijke rol tijdens een high school uitwisseling, je draagt een heel belangrijk steentje bij! Als je zelf ook kinderen hebt of op uitwisseling bent geweest, weet je hoe belangrijk een fijn gastgezin is.
  10. Ga de waardevolle nieuwe uitdaging aan, het is nooit te laat om gastgezin te worden.

Het worden van gastgezin is op vrijwillige basis. Als gastgezin draag je zorg voor de kost en inwoning. De ouderbijdrage voor school wordt betaald door de organisatie. Eventuele andere kosten zoals excursies, schooluitstapjes en vervoer zal de student zelf betalen.

Door het vrijwillige netwerk van YFU, komen alle studenten in een warm bad terecht waarbij zij letterlijk een tweede familie krijgen. Gastgezinnen nemen een uitwisselingsstudent in huis uit persoonlijke interesse. Hierdoor geloven wij dat ons gemotiveerde en vrijwillige netwerk authentieke relaties creëert en zorgt voor een unieke levenservaring.

Voor een visumplichtige student, is het verplicht om een huishouden te hebben met minimaal 2 personen. Een uitwisselingsstudent uit een Europees land, kan ook bij een eenoudergezin geplaatst worden. Bij voorkeur heeft het gastgezin een eigen kamer voor de student beschikbaar. Heb je deze niet? Dan is een eigen plek waar de student zich kan terugtrekken om te studeren gewenst. Een highschooluitwisseling gaat met name om betrouwbaarheid, gezelligheid en het enthousiasme binnenshuis. Als gastgezin zal je open moeten staan voor een andere cultuur en ervaring.

Zoals bij alle YFU high school uitwisselingen, is het volgen van lessen op een lokale middelbare school een belangrijk onderdeel van het programma. De studenten zullen naar een reguliere middelbare school gaan bij jou in de buurt en afhankelijk van de leeftijd en het niveau van de student geplaatst worden in een HAVO of VWO klas.

Alle verblijfsvergunningen voor de YFU uitwisellingsstudenten worden geregeld door de organisatie. De visumaanvragen worden al in gang gezet voordat de studenten naar Nederland komen. Als gastgezin hoef je alleen een verblijfsvergunning op te halen bij de IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst). Ook moet de student worden ingeschreven bij jouw gemeente. De gastgezinnen worden begeleid en krijgen ondersteuning vanuit onze organisatie.

Bekijk het YFU studentenoverzicht, waarin alle buitenlandse studenten zichzelf in het kort aan je voorstellen. Heb je interesse om één van deze studenten in huis te nemen of wil je vrijblijvende informatie ontvangen? Vul het interesse formulier in, we zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Deel deze pagina
 
Je bent tussen de
14 en 19 jaar
 
Je blijft een schooljaar, semester of trimester
 
Je kiest uit meer dan 40 landen op 6 continenten
Er zijn verschillende vertrekdata in het schooljaar, waaronder januari en augustus