Mijn gastkind is veganist, hoe pak ik dit aan? - YFU Nederland
Wide wide single parents

Mijn gastkind is veganist, hoe pak ik dit aan?
Kan een veganist gewoon meedoen met het gezin?

Wat is veganisme?

Een veganist heeft de bewuste keus gemaakt om geen producten te consumeren die afkomstig zijn van dieren. Deze keuze is in de meeste gevallen gemaakt omdat de persoon vindt dat dieren voelende wezens zijn met recht op een eigen leven en niet gebruikt horen te worden door de mens. Een veganist eet plantaardig, maar draagt bijvoorbeeld ook geen leren schoenen of een wollen jas. Het kan ook zijn dat iemand kiest voor een 100% plantaardig dieet vanwege de voordelen die dit heeft voor de gezondheid of voor het milieu. De keuze om plantaardig te eten komt soms voort uit een religieuze achtergrond. U kunt van te voren informeren naar de persoonlijke beweegredenen van de student.


Kan een veganist gewoon meedoen met het gezin?

Kan een veganist gewoon meedoen met het gezin? Veganisme is geen dieet waarbij iemand af en toe de regels negeert, zoals het eten van één taartje terwijl je aan de lijn doet. Het is voor een veganist daarom geen optie om 'voor één keertje maar' dierlijke producten te eten. Het vraagt van een gastgezin dus wel bereidheid om open te staan voor de levensstijl van een veganist. 

Gelukkig is dit veel makkelijker dan je in eerste instantie zou denken.


Voeding

Wanneer u kijkt naar wat u dagelijks op tafel zet, dan zal een groot deel daarvan al afkomstig zijn van plantaardige producten, zoals groenten, fruit, kruiden, pasta, rijst, brood en dergelijke. De kans is groot dat u al zoete en hartige voedingsmiddelen in huis heeft die geen dierlijke ingrediënten bevatten. Nederland is een land met een redelijk aanbod van vlees- en zuivelvervangers en een overvloed aan groenten en fruit het hele jaar door. Hoewel een veganist bepaalde dingen niet wil eten, zijn de meeste veganisten echte liefhebbers van lekker eten met een bovengemiddelde kennis van voedingsmiddelen en recepten. De meeste veganisten zijn bereid om mee te denken over de maaltijd, de boodschappen en zullen met plezier helpen bij het koken. U hoeft dus niet alles zelf te weten of te bedenken. 

Samen koken kan ook een leuke manier zijn om de student en haar/zijn cultuur beter te leren kennen.

Kost het meer geld?

De veganistische student zal meer groeten en fruit eten dan u misschien van uw overige gezinsleden gewend bent. Daar staat tegenover dat er geen zuivel, eieren of vlees gebruikt worden. 

Groenten en fruit van het seizoen zijn prima, het hoeven geen dure 'bijzondere' producten te zijn. Gelukkig zijn de prijzen van plantaardige producten in Nederland ontzettend gedaald de laatste jaren. Een vegaburger kost in de winkel niet veel meer dan een hamburger van rundvlees. 


Elke supermarkt verkoopt tegenwoordig plantaardige vlees- en zuivelvervangers binnen het eigen (goedkope) huismerk. Maar zelfs dat is niet altijd nodig. Peulvruchten zijn een uitstekende aanvulling op de maaltijd en die zijn goedkoper dan bijvoorbeeld vlees of kaas. Net zoals bij andere studenten maakt u met een vegan student ook afspraken over het zelf aanschaffen van snacks en tussendoortjes. Ook die zijn in Nederland tegenwoordig ruim voor handen; denk aan een patatje met vegan mayonaise of een vegan pizza.


Non Food

Andere zaken waar u rekening mee zou kunnen houden is dat veganisten niet graag op een kussen of onder een dekbed slapen waar veren, dons of wol in zit. Synthetisch is prima. Is dat voor u een probleem, dan kunt u de student vragen eigen kussen of dekens mee te nemen. Zaken zoals paardrijden of het bezoek aan een dierentuin , dolfinarium of circus zal een veganist niet prettig vinden. Misschien dat hij/zij niet onbeleefd wil zijn en de uitnodiging zal aannemen om uw gastvrijheid niet te kwetsen. U kunt de student aanmoedigen zich open uit te spreken of bij voorbaat al voor een alternatief kiezen. Nederland heeft meer dan genoeg cultuur, entertainment en events waar geen dieren bij betrokken zijn.


Tips en links 

Er zijn allerlei handige websites met tips en recepten te vinden op het internet. In elk land zijn vaak weer andere veganistische producten verkrijgbaar. Kijk eens op www.veganwiki.nl of www.gewoonvegan.nl welke producten u alvast in huis kunt halen. Ook kunt u alvast recepten uitproberen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Op www.veganchallenge.nl vindt u simpele, supermarktvriendelijke recepten. Benieuwd naar de beweegredenen en meer informatie over veganisme? 


Op www.veganisme.org staat een verscheidenheid aan informatie. Of vraag het aan de student zelf. 


Tot slot 

Wat voor een veganistische student het meest belangrijk is, is dat u openstaat voor de keuzes die zij/hij gemaakt heeft en dat u zijn/haar levensstijl accepteert. Er heersen veel vooroordelen over veganisme en een veganist krijgt regelmatig grappen of opmerkingen te verduren. 


Een veganistische student zal veel blijer zijn met een hartelijk gastouder gezin waar de veganistische levensstijl geen probleem is, dan met een gastouder die elke dag de meest perfecte veganistische maaltijd op tafel zet. U mag uiteraard ook verwachten dat uw gast er niet op uit is om koste wat het kost de eigen levensstijl aan u op te dringen. Respect werkt altijd naar twee kanten.


Auteur: Silvia Benschop, Nederlandse Vereniging voor Veganisme

Ja, ik word gastgezin!