Ik woon alleen. Kan ik ook gastouder worden?
Wide single parents

Ik woon alleen. Kan ik dan ook 'gastgezin' zijn?
'Als alleenstaande kun je veel aandacht geven aan de student en kun je samen een hechte band opbouwen. '

Gastgezin worden als alleenstaande

YFU heeft geen eisen op het gebied van gezinssamenstelling - jonge stellen met kleine kinderen, oudere echtparen wiens kinderen al uit huis zijn, een ouderpaar bestaande uit twee mannen of twee vrouwen; het is allemaal gelijk. 


Hou er rekening mee dat je meer geld kwijt zult zijn aan boodschappen, gas en licht, en andere vaste lasten. Een gezin van 4 voelt het verschil niet zo sterk als er een extra mond mee gaat eten, maar als je alleen woont, kan dit namelijk veel uitmaken. Een tiener eet veel, zeker een uitwisselingsstudent. 


Het leren van een nieuwe taal, nieuwe mensen leren kennen en je weg banen door een onbekende cultuur, kost veel energie! Ook zal er vaker licht in huis branden, wordt een extra kamer verwarmd en zal er meer gedoucht worden. Dit alles kun je merken aan je vaste lasten. 


Let op: de uitwisselingsstudent wordt ingeschreven op jouw adres, en zal voor de gemeente dus ook mee gaan tellen voor zaken als gemeentebelastingen.

Helaas kunnen wij niet alle studenten plaatsen bij een alleenstaande. Volgens regels van IND moet een gastgezin bestaan uit minimaal 2 personen, al hoeven dit geen twee volwassenen te zijn. 


We zullen dus alleen jongeren uit EU landen aan je voor kunnen stellen. Maar dichtbij betekent niet altijd bekend. Ook onze buren uit Duitsland en BelgiĆ« kunnen je bijvoorbeeld veel nieuws laten zien uit hun culturen, en je meer laten leren over je eigen cultuur.


Ben je afhankelijk van bepaalde toeslagen of uitkeringen, dan is het verstandig een student van maximaal 17 in huis te halen. Het is mogelijk dat de jongere vanaf 18 jaar door de belastingdienst wordt aangemerkt als toeslagpartner. De student wordt immers op jouw adres ingeschreven, en wordt hiermee bekend voor de belastingdienst.


Er zijn dus veel factoren om rekening mee te houden. Een uitwisselingsstudent in huis nemen is echter ook een verrijking van je leven. Je leert aan de keukentafel een andere cultuur kennen en tegelijk met andere ogen naar je eigen land, taal en cultuur te kijken. 


Als alleenstaande kun je veel aandacht geven aan de student en kun je samen een hechte band opbouwen. Als jullie beiden open staan voor dit intensieve contact, dan kan er een wereld voor jullie open gaan.

Ja, Ik word gastgezin!