De YFU familie - YFU Nederland
Wide family

De YFU familie

In een jaar buitenland met YFU (in bijv. je tussenjaar) bouw je vaak sterke banden op - met je gastgezin, vrienden, vrijwilligers en andere uitwisselingsstudenten. Die unieke ervaring, samen met onze persoonlijke aanpak, leidt bij velen tot een ‘YFU-familiegevoel’ dat nooit meer over gaat.


Vertrouwen

Punt één van de wereldwijde YFU-missie luidt: Caring - personal and people-orientated. 

Vanaf het moment dat je interesse toont om op uitwisseling te gaan, geven wij je persoonlijke begeleiding: een huisbezoek van een vrijwilliger die in de buurt woont en veel steun vanuit kantoor bij de opbouw van je dossier. 


Voor Dominique was dat reden om voor YFU te kiezen, toen ze twee jaar geleden naar highschool in Amerika wilde: “Bij YFU ben je geen nummer - je hebt een naam en een gezicht.” Lilian (net terug uit Japan) voelde hetzelfde. “YFU is een kleine organisatie, maar toch wereldwijd bekend. 


Door met de medewerkers te praten, naar voorbereidingen en ervaring-avonden te gaan kreeg ik heel veel vertrouwen in YFU. Je bent iemand voor wie ze echt hun best doen. Dat vond ik heel geruststellend.”

TWEEDE FAMILIE

YFU-gastgezinnen krijgen niet betaald. Ze nemen een uitwisselingsstudent in huis uit persoonlijke interesse. Dat was voor Ruben een belangrijk punt toen hij in 2016 besloot op uitwisseling te gaan. “Iedereen die werkt voor YFU doet dat vrijwillig. Ook gastfamilies. Dat maakt de ervaring leuker, je voelt je echt welkom.


Door voor YFU te kiezen, krijg je letterlijk een tweede familie: jouw gastgezin aan de andere kant van de wereld, met wie je een jaar lang lief en leed deelt. Natuurlijk moet je het treffen met een ‘persoonlijke klik’, maar één ding weet je zeker: het gastgezin heeft jou bewust gekozen. Het ideale gezin, bestaat dat? Nee, in onze ogen niet. 


Verwacht je een vader, moeder en een leeftijdsgenoot in huis? Het kan heel anders lopen. Lilian had ineens twee kleine broertjes en een zusje. “Maar dat voelt helemaal niet raar. 

Het voelt alsof ik hier al mijn hele leven woon, zo op zijn plaats is alles gevallen.” Ruben kwam bij een jonge, nog ongetrouwde man, die tevens als leraar op zijn school werkte. “Hij werd een gastvader én een vriend, hij heeft me geholpen en heel veel laten zien.” En Michelle koos voor een weg die vooraf misschien niet de makkelijkste was: ze accepteerde de plaatsing bij twee gepensioneerde, blinde host parents. “Ze hebben een enorm sociaal netwerk en alle tijd van de wereld, waardoor we veel leuke dingen doen. 

Er is altijd iemand thuis als ik uit school kom: dan drinken we wat samen, kletsen en koken samen of luisteren naar muziek.” De eigen kinderen hebben inmiddels zelf gezinnen die ook allemaal in de buurt wonen, dus de tweede familie van Michelle is gigantisch.


Een speciaal plekje in mijn hart

Eén minpuntje van een tweede familie opbouwen, is dat je ook weer afscheid moet nemen. “Je eigen ouders zie je na een jaar weer, bij je gastgezin is het maar afwachten wanneer je ze weer ziet”, zegt Ruben. Maar hij is inmiddels al een keer terug geweest, en daarin is hij niet de enige. Tientallen jaren na de uitwisseling is de band vaak nog heel hecht. “Mijn jaar in Zweden was het beste jaar uit mijn leven. Ik ontmoet mijn gastouders nog jaarlijks en dat is altijd weer een feestje”, zegt Constance. Ook Leslie Ann heeft die ervaring: “Inmiddels 17 jaar geleden ging ik naar Michigan, nu nog heb ik wekelijks contact met mijn gastgezin. We zoeken elkaar bijna jaarlijks op en zij hebben een heel speciaal plekje in mijn hart!”

Kies een bestemming

BROERS EN ZUSSEN OVER DE HELE WERELD
Het moge duidelijk zijn: een eenmaal opgebouwde band blijft. Wie weet dat beter dan Anoesj langendoen uit Roosendaal. Haar ouders namen jarenlang scholieren in huis, onder meer uit Japan, België, Duitsland, Finland, Argentinië, Zwitserland en Slowakije. “Ik heb broers en zussen over de hele wereld, fantastisch is dat.” Toen Anoesj 16 was, ging ze zelf naar Noorwegen. “Dat was mijn beste beslissing ooit. Ik heb een fantastisch jaar gehad, op het Noorse platteland, in een gezin met twee jonge kinderen.” 


Nog steeds is Noorwegen haar tweede thuisland en gaat ze ieder jaar minstens één keer terug. Afgelopen december was dat wel heel bijzonder: Anoesj ging samen met haar Italiaanse gastdochter Gaya, want inmiddels is ze zelf ook al een paar jaar gastgezin. YFU zit in haar genen en gaat er voorlopig niet meer uit.

MINDSET

Behalve met hun gastgezin, voelen YFU’ers zich vaak ook sterk verbonden met mede-uitwisselingsstudenten. Lilian: “Je maakt contacten voor het leven, met mensen van over de hele wereld. Iedereen heeft dezelfde mindset als jij. 
Ze zijn allemaal avontuurlijk en nieuwsgierig, op zoek naar de uitdaging in het leven.”
“Meeting fellow exchange students. I can assure you there is no better feeling in the world”, meent ook Nils, die met YFU naar Mexico was. “This deep, profound connection we have with each other, based on the feelings we all felt during our year.” 


Puur praktisch heeft het natuurlijk ook z’n voordelen, al die wereldwijde contacten, lacht Lilian. “Ik zou een roadtrip door Europa kunnen doen en in bijna elk land iemand hebben om een nachtje bij te slapen.”


FAMILIEGEVOEL UITBOUWEN
Na terugkomst het YFU-familiegevoel verder uitbouwen? Dan ben je natuurlijk welkom als vrijwilliger: als buddy, voorlichter, commissielid voor inkomende en uitgaande studenten of bijvoorbeeld voor de sociale media.


Julia is zo’n vrijwilliger die bleef hangen. Ze helpt al een paar jaar bij de voorbereiding van uitgaande studenten en was afgelopen zomer één van de vrijwilligers op de YES, een groot Europees YFU-kamp. "We waren met zo'n 100 volunteers. 

Overdag hadden de studenten sessies over het thema vrede (time for peace. Act now!). 

En 's avonds was de bar open en werd er gefeest. 

De sfeer was super open en gezellig. De YES maakt weer duidelijk hoe leuk en fijn het is om alleen maar omringd te zijn door exchangers!"


YFU VIRUS
Laat het YFU-virus je helemaal niet meer los, dan kun je doorgroeien naar een rol als trainer, contactpersoon, regiomanager of counselor. Of pak de kans van een YFU-stage in het buitenland - net als Facu (19) uit Argentinië die een jaar lang vol overgave werkt voor YFU Nederland. “I did my exchange in Hungary when I was 15 years old. 


It was after my year abroad when I realized that YFU was more than the exchange. It was about a worldwide movement of global citizenship. I fell completely in love with the YFU's spirit. My life is surrounded bij YFU and I love it! Become part of the YFU active volunteers was one of the most rewarding things in my life. The possibilities and knowledge that you get from YFU has no limits.”

vrijwilliger worden